Një shembull bashkëpunimi që ka lejuar dy realitete, atë shqiptar dhe atë italian, të krijojnë një ndërveprim aktiv me një objektiv: zhvillimi, vlerësimi dhe ekonomia rrethore e territoreve.
Përfundoi së fundmi misioni në Shqipëri, në Vlorë, ku morën pjesë Rajoni i Puljas, Provinca e Leçes, Bashkia e Himarës dhe Biznes Albania, në kuadër të një projekti (i nisur në vitin 2019) të quajtur “Resilienza Marginale” dhe financuar nga një agjenci qeveritare, Agjencia Italiane për Bashkëpunim në Zhvillim.Kjo fazë e projektit, e ideuar dhe zbatuar nga Shërbimi i Politikave Evropiane të Provincës së Leçes, drejtuar nga Carmelo Calamia, në bashkëpunim me Shërbimin e Trashëgimisë, përfshinte një shkëmbim praktikash të mira në sektorët e bujqësisë dhe të qumështit.
Katër ditë trajnimi të plotë intensiv, organizuar me bashkëpunimin e Ergys Gezka, koordinator kombëtar i Biznes Albania, i cili u dha rreth 20 studentëve mundësinë të mësojnë dhe të thellohen në temat e kulturave blegtorale, zinxhirit të furnizimit me qumësht dhe sektorit të ullirit nga aspekte të ndryshme. Krahas trajnimit në klasë të fokusuar në studimin e modelit të ekonomisë rrethore për valorizimin e thirrjeve territoriale, inspektime u kryen direkt në kompanitë bujqësore vendase. Në veçanti, u vizitua një ullishte rreth një hektar e gjysmë e mbjellë me varietete Leccino, një mulli vaji dhe një bodrum tipik tradicional për prodhimin e verërave vendase, i krijuar brenda një tuneli, me një fermë ngjitur.
Gjatë katër ditëve u trajtuan tema të ndryshme: u kalua nga multifunksionaliteti dhe studimi i formave të ndryshme të biznesit bujqësor, ndryshimi midis sipërmarrësit profesionist bujqësor dhe fermerit (nga Renzo Paladini i Shërbimit të Trashëgimisë së Provincës së Leçes), në format e ndryshme të investimeve në sektorin e qumështit, krijimi i biznesit dhe transferimi i brezave (Alessandro më lart në shërbimin evropian të Papa-së). aspekti tekniko-praktik i ilustruar nga Emanuela Longo, drejtoreshë provinciale e CIA Salento, e cila raportoi përvojën e saj në sektorin e qumështit, duke sugjeruar metoda dhe teknika higjienike dhe sanitare që duhen adoptuar në fermat e saj dhe gjatë transformimit të produkteve.
Studimi i thelluar mbi vajin ishte domethënës, një temë që përfshiu dhe interesoi të pranishmit, falë një degustimi të vajrave vendas shqiptarë dhe që na mundësoi të kuptonim dhe identifikonim karakteristikat organoleptike të produkteve të ndryshme. U hulumtuan gjithashtu në thellësi aspekte të rëndësishme si komunikimi, trajnimi dhe informacioni i nevojshëm për të nxjerrë në pah cilësinë e produkteve bujqësore dhe për të promovuar dhe zgjeruar territoret.
Të pranishme ishin edhe Diana Doci nga Shërbimi i Politikave Evropiane të Provincës dhe bashkëpunëtorja e CIA Salento-s Klara Hitaj, të dyja shqipfolëse, thelbësore për komunikimin dhe përkthimin e nevojave dhe pyetjeve të shumta të paraqitura nga auditori për mësuesit e ndryshëm.
Faza tjetër e projektit do të jetë pritja e një delegacioni të sipërmarrësve të rinj shqiptarë në Leçe në javët në vijim, me një program plot aktivitete në klasë dhe vizita në terren.