Uncategorized

Shkenca kompjuterike e mentalitet krijues. Gjimnazistët në fokusin e studentëve shqiptarë në Amerikë

Një grup të rinjsh shqiptarë që jetojnë në SHBA, janë vënë në krye të një iniciative që synon të sjellë në Shqipëri programin trevjeçar mbi shkencat kompjuterike dhe mentalitetin krijues. Projekti do të realizohet në bashkëpunim me “Code.X”, një organizatë amerikane e universitetit Stanford.

Ori Hoxha, i cili ka studiuar bioteknologji, është përfaqësues i Alfa Plan, një Organizatë jo fitimprurëse e ndërtuar në Tiranë. Në një intervistë për Zërin e Amerikës, ai tregon se organizata synon të krijojë një urë lidhëse mes diasporës shqiptare dhe Shqipërisë. Gjysma e organizatës është në Silicon Valley sipas tij dhe gjysma në Tiranë. Organizata përbëhet nga një grup të rinjsh të apasionuar për të dhënë diçka për kombin tonë.

“Ky është programi ynë i parë për të krijuar një urë lidhëse mes diasporës dhe Shqipërisë. Objektivi po vihet në jetë me organizatën jofitimprurëse amerikane Code.X, e cila para 5 vitesh është krijuar pranë universitetit Stanford dhe është shtrirë në nivel ndërkombëtar. Programi është trevjeçar me fokus në ciklin e mesëm dhe ka objektiv shkencat kompjuterike dhe menatalitetin krijues”.

Hoxha e cilëson si një program unik për vendin tonë, pasi konsiston në kurrikul të avancuar. “Studentë të Stanford do të vizitojnë Shqipërinë për të zhvilluar këtë program. Do të punojnë në mënyrë direkte me nxënësit pjesëmarrës, duke i ekspozuar ato tek praktikat më bashkëkohore në programim dhe në sipërmarrjen në tërësi. Kjo do të shtonte vlerë për vendin tonë, pasi fusha e teknologjisë është veçse në rritje”, thotë Ori Hoxha.

Programi nis në muajin Korrik. Procesi i aplikimit është hapur para një muaji dhe deri tani ka 100 aplikime për 30 studentë që do të bëhen pjesë e këtij programi.
Ai vlerëson se, “Në Shqipëri aplikimi i teknologjisë është ende në hapat e parë, por dëshira dhe vullneti janë aty. Ndaj menduam të implementojmë një program të tillë për të adresuar këtë dëshirë dhe këtë vullnet, për t’u mundësuar të rinjve të apasionuar rreth teknologjisë të njohin praktikat bashkëkohore të provuara për të qenë të suksesshme”.

Të gjithë pjestarët e Alfa Plan janë rritur në Shqipëri dhe kanë marrë bazat e formimit në Shqipëri. Ndaj çdonjëri ndien detyrim ndaj vendit, të kontribuojë me njohuritë e marra më tej jashtë. Ai tregon se startup-e si Softmogul dhe Gjirafa po e mbështesin këtë nismë, ndërsa mirëpret mbështetje nga organizata apo institucione të tjera.

Leave a Reply